[ Inici ] [ El museu ] [ Informació ] [ Exposicions ] [ Activitats ] [ Benvinguda ] [ Actualitat ] [ Contactar ]

 

 


 


 

   

:: Actualitat

     
 

 

Maig 2011 L'Ajuntament nomena fill adoptiu de molins de Rei al Sr. Josep M. Jordà i Capdevila

El Ple de l’Ajuntament en la seva sessió plenària del passat dia 28 d’abril va acordar, per unanimitat, el nomenament del Sr. Josep M. Jordà i Capdevila com a fill Adoptiu de Molins de Rei.  La proposta va ser presentada pel Regidor de Cultura en qualitat d’instructor de l’expedient de nomenament i té el seu origen en la sol·licitud de l’entitat Fòrum XXI, que va rebre el suport de 22 entitats i 173 adhesions personals, de reconèixer la trajectòria i figura del Sr. Jordà i Capdevila, nascut a Barcelona fa 92 anys i resident a S. Bartomeu de la Quadra des de fa 32 anys,  per la seva contribució al coneixement i divulgació del patrimoni històric i cultural de la nostra vila a través de la publicació d’un gran nombre de llibres i  treballs d’investigació.

 

Aquest nomenament es concretarà en un acte públic de reconeixement, emmarcat en la celebració del Dia Internacional dels Museus, que es durà a terme a La Gòtica el proper dimarts 17 de maig a les 20:00 hores

 

Maig 2011 L'Arxiu Municipal penja a Internet la premsa local i demana la col·laboració ciutadana per recuperar-ne nous exemplars

Ja es poden consultar a Internet les publicacions periòdiques editades a Molins de Rei entre 1843 i 1938, i també les publicades per la revista El Llaç entre 1957 i 2001, que es conserven a l’Arxiu Municipal de Molins de Rei, una vegada finalitzats els treballs de tractament i de digitalització previs.  Amb aquesta actuació, l’Arxiu Municipal posa a disposició pública via web (http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/molins.html), per primera vegada,  més d’onze mil pàgines digitalitzades, amb opcions de cerca i consulta íntegra dels documents.

Per l’ampli i continuat abast temàtic i cronològic de la premsa digitalitzada, que permet disposar de la visió periodística de l’evolució de Molins de Rei al llarg de més d’un segle, l’accés a aquesta documentació digitalitzada es converteix en consulta obligada per a la realització d’estudis i recerques sobre Molins de Rei, com també per al mateix gaudi cultural de la ciutadania.

En concret, es tracta de 575 números, 336 dels quals corresponen a El Llaç entre 1957 i 2001 (de 2002 i fins a 2008 es pot consultar a Premsa Comarcal Digital - ACPC) i 239 a les 16 publicacions periòdiques editades a Molins de Rei l’any 1843 (La Verdad) i entre 1897 i 1938 (El Eco del Llobregat, El Llobregat Federal, El Filtro, Enllà, Festa, Esclat Català, Guia de Molins de Rei català-esperanto, Àmfora, Foment, Germanor, Camins, Vida Social, Abrandament, Espartacus i Estudi), integrants de la “Col·lecció Hemeroteca Local de Molins de Rei”, que es conserva a l’Arxiu Municipal.

Els treballs de digitalització es van desenvolupar entre el juny i el desembre de l’any passat dins el projecte de digitalització del patrimoni documental de Catalunya, inclòs en els plans extraordinaris d’ocupació local. Les tasques de digitalització han estat possibles gràcies a la cessió i donació prèvies d’exemplars per part de persones i entitats de Molins de Rei, i la fusió en una única col·lecció dels exemplars existents al Museu i a l’Arxiu, i ha comportat també tasques de descripció dels números i de les capçaleres. La digitalització es va dur a terme en col·laboració i a les dependències de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, dependent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La seva col·laboració ha permès disposar d’una versió digital per a preservació i d’una altra versió digital que incorpora reconeixement de caràcters per a consulta on-line, a partir del seu cercador, XAC_premsa (http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/).

Amb la publicació d’aquests documents també es pretén incentivar la col·laboració de particulars i entitats per a la recuperació de nous exemplars de les publicacions digitalitzades, com també de publicacions editades a Molins de Rei i de les quals no es conserva cap exemplar, com és el cas del butlletí de caire humorístic Penya 120 HP.Març 2011
Millores al dipòsit de conservació de documents de l'Arxiu Municipal

 

Amb l’objectiu de millorar les condicions de conservació dels documents que es custodien a l’Arxiu Municipal i facilitar nous serveis, en els darrers mesos s’han executat obres i actuacions de millora al dipòsit de documents de l’Arxiu.

Durant el mes de desembre van finalitzar les obres de retirada del fals sostre i de recuperació del sostre originari de maó pla i embigat de fusta, de substitució dels tancaments exteriors de fusta per d’altres d’alumini amb sistemes d’aïllament i protecció, d’eliminació d’elements sobrers, de renovació de l’enllumenat, i de repintat. Aquestes obres tenen l’objectiu principal de garantir les condicions de temperatura i humitat relativa necessàries per conservar correctament els documents, tot reduint l’ús de maquinària de climatització artificial, com també facilitar l’establiment d’un nou servei de visites guiades a les instal·lacions de l’Arxiu Municipal.

 

 

Les obres, incloses dins el projecte de rehabilitació de Ca n’Ametller, han estat finançades amb el Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local, i han estat executades per l’empresa Promocions i Obres AGF-2, SL, d’acord amb el projecte i la direcció de l’Oficina Tècnica de l’Ajuntament de Molins de Rei.

 

Durant el mes de febrer s’ha dut a terme la reinstal·lació de la documentació retirada amb anterioritat a l’inici de les obres i la revisió final dels sistemes de detecció i extinció d’incendis.

 

Aquestes són les darreres actuacions del conjunt que s’ha desenvolupat des de l’any 2007 per donar compliment a les propostes de millora que, en matèria de conservació preventiva del patrimoni documental custodiat a l’Arxiu Municipal, es recomanaven en l’auditoria elaborada l’any 2006 per l’empresa especialitzada Estudi B2.


 

Març 2011 L'exposició "De la Terra a l'Univers" es tanca amb gairebé 3.000 visitants

 

L’exposició “De la Terra a l’Univers” va néixer amb motiu de l’Any Internacional de l’Astronomia, el 2009, i era un dels seus projectes estrella. La seva exhibició a Molins de Rei ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Regidoria de Cultura - Museu Municipal, juntament amb l’Associació d’Amics del Museu, el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, l’Institut de Ciències Espacials de Catalunya i l’Institut de Ciències del Cosmos.

 

L’exposició va ser inaugurada el 27 de gener de 2011 en el marc de la Fira de la Candelera i ha restat oberta fins al diumenge 28 de febrer. En tot aquest període s’han dut a terme diferents visites guiades al públic en general i a les escoles, amb una gran acollida.

 

El total de visitants ha estat de 2.870 persones, 1.770 de les quals corresponen a públic general i 1.100 a públic escolar.

 

Aquesta exposició ha continuat la línia fixada pel Museu Municipal de dur a terme exposicions que destaquin pel seu caràcter divulgatiu i formatiu, i puguin resultar d’interès per als centres educatius de la vila, i ha seguit la línia d’èxit de les darreres exposicions presentades: “Gabinet Gaudí, una experiència didàctica”, “Ara fa 3,5 milions d’anys. El Camp dels Ninots” i “Picasso pinta el Guernica”.
 

Gener 2011 Inagurada la Sala Gòtica del Palau de Requesens


El passat dissabte dia 22 de gener es va inaugurar oficialment la Sala Gòtica del Palau dels Requesens. L’acte va comptar amb les intervencions del Regidor de Cultura, Jordi Romeu i de l’Alcalde de la Vila, Ivan Arcas i es va cloure amb un concert a càrrec del grup Ars Tria que va interpretar diverses obres de Haendel, Mozart, i Bach entre d’altres. 
 


La Gòtica, com es denominarà la sala inaugurada, és una de les dependències de l’antic Palau dels Requesens, construït a mitjans del S. XV. Les diferents intervencions dutes a terme en els darrers 3 anys han consistit en l’elaboració d’un estudi arqueològic per conèixer a fons l’estructura i evolució de la construcció del conjunt del Palau, un procés de restauració i rehabilitació que ha permés recuperar diversos elements arquitectònics originals i l’equipament tècnic i de mobiliari que permetran la seva futura utilització. L’inversió duta a terme s’eleva a 475.000 € en el seu conjunt i ha estat finançada pels Fons Estatals de 2009 i 2010, la Generalitat de Catalunya i el propi Ajuntament que hi ha destinat prop de 80.000 €.
 

 


La Gòtica passa a ser un equipament de referència a Molins de Rei, pel seu caràcter noble i per les seves característiques d’espai institucional i com a sala per a usos culturals diversos atès el seu disseny i equipament adequat  per acollir activitats escènico-musicals de petit format i projeccions de cinema.

 

Gener 2011 Propera inaguració de la exposició "de la Terra a l'Univers"


Tindrà lloc el proper dijous 27 de gener, a les 20 h, a la sala d’exposicions de Ca n’Ametller. S’oferirà una visita comentada a càrrec de la Dra. Francesca Figueres, professora titular del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB. 

L’exposició es podrà visitar del 27 de gener al 27 de febrer de 2011.
Horari: de dimarts a dissabte, de 18 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h
Dies 5 i 6 de febrer: d’11 a 14 i de 17 a 20 h

 

Visites guiades a l’exposició  a càrrec  de la Dra. Francesca Figueras.
-Divendres, 11 de febrer a les 20h.
-Dissabte, 19 de febrer a les 19h.
-Diumenge, 20 de febrer a les 13h.
 

Lloc: Sala d’exposicions de Ca n’Ametller Veure tríptic informatiu 
 

Desembre 2010 Exposició "Els veïns i veïnes fan història


Del 21 de desembre de 2010 al 9 de gener de 2011 a la Sala d'exposicions de Ca n'Ametller. Horaris: De dimarts a dissabte, de 18 a 20.30 h i diumenges i festius, d'11 a 14 hores. Tancat els dies 24, 25 i 31 de desembre; i 1 i 5 de gener de 2011.Veure tríptic informatiu

 

Novembre 2010 L’Ajuntament  de Molins de Rei aprova el Projecte Museològic del nou Museu Municipal

 

El Ple de l’Ajuntament de Molins de Rei, celebrat el 24 de novembre, ha aprovat el Projecte Museològic del nou Museu Municipal.

 

Aquest projecte, elaborat per l’empresa KuanUm! és fruit d’un conveni de col·laboració amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i desenvolupa l’avantprojecte que, el juliol de 2009, va ser redactat per la mateixa Regidoria de Cultura a través del Museu Municipal i dels diferents serveis municipals implicats.

 

El Projecte Museològic del Museu Municipal de Molins de Rei és el primer pas del definitiu procés de transformació, modernització i ubicació del Museu Municipal a les dependències de Ca n’Ametller en la seves plantes baixa i primera.

 

Després d’una exhaustiva anàlisi de la situació actual del Museu Municipal (marc legal, històric i patrimonial, col·leccions, instal·lacions...), el projecte planteja una nova missió, objectius, funcions i accions per desenvolupar en el nou Museu que es concreten, bàsicament, en el desenvolupament de dues línies de treball: els camins i la comunicació, i el patrimoni artístic.

 

El projecte també avança en àmbits com la recerca i la conservació dels fons, i fa una proposta concreta dels nous espais del futur Museu i un calendari d’actuacions que ens permetria poder disposar del nou Museu Municipal en un període de 3 o 4 anys.

 

El regidor de Cultura, Sr. Jordi Romeu, ha assenyalat la importància del projecte aprovat, que posa les bases del nou Museu Municipal, el nivell de col·laboració assolit en la seva redacció per part dels diferents serveis municipals, l’empresa KuanUm! i la Diputació de Barcelona, la favorable acollida de l’Associació d’Amics del Museu i el nivell de consens polític assolit.

 

Novembre 2010 L’Ajuntament s'adhereix al manifest amb motiu de la declaració dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

 

L’Ajuntament de Molins de Rei s’ha adherit al manifest que els municipis amb colles castelleres han fet públic a Terrassa, amb motiu de la Declaració dels Castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

 

Ja en data 30 d’abril de 2008, el consistori va donar suport a la candidatura per a la inscripció dels castells a la llista representativa del patrimoni cultural i immaterial de la humanitat de la UNESCO, impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

 

L’Ajuntament de Molins de Rei felicita tot el moviment casteller i, molt especialment, la colla molinenca Els Matossers de Molins de Rei, per la seva contribució  a la dinamització de la vida social, cultural i associativa, i pel reconeixement de la UNESCO a una tradició catalana profundament arrelada en la nostra història, cultura i identitat nacional que s’expressa amb els valors de força, equilibri, valor i seny.

 

Novembre 2010 L’Ajuntament de Molins de Rei aprova el Pla d'Equipaments Culturals de Molins de Rei

 

El Ple de l’Ajuntament de Molins de Rei, celebrat el 24 de novembre, ha aprovat el Pla d’Equipaments Culturals (PLEC) de Molins de Rei 2011-2015.  Aquest Pla neix de la necessitat d’adaptar, en l’àmbit dels equipaments culturals, el Pla d’Equipaments Municipals 2010-2016 vigent actualment, tot adaptant-lo a les especificacions del PECCAT (Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya).

 

El PLEC, elaborat per l’empresa Nexe Cultural a partir d’un procés participatiu de persones del camp de la cultura, d’entitats i dels serveis tècnics municipals, ha estat degudament validat pels serveis de cultura del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i és un dels primers a realitzar-se a Catalunya, una vegada aprovat el PECCAT.

 

El Pla elabora un inventari dels equipaments culturals de la vila (públics i privats), analitza els dèficits i les oportunitats dels nostres equipaments segons l’actual situació economicosocial i planteja un seguit d’actuacions a dur a terme en els propers anys. Un cop acabades les obres d’adequació de la Sala Gòtica del Palau dels Requesens i la reforma de la Federació Obrera, el PLEC prioritza el trasllat del Museu Municipal a Ca n’Ametller i el projecte de construcció d’una nova biblioteca-auditori a la plaça de la Llibertat.

 

El regidor de Cultura, Sr. Jordi Romeu, va posar de relleu l’important avenç en la planificació estratègica dels equipaments culturals que suposa el PLEC i la importància de la seva validació per part de la Generalitat de Catalunya, que haurà de facilitar l’obtenció de recursos d’aquesta institució per fer-ne efectiu el desplegament. 

 

Juny 2010 L’exposició “Picasso pinta el Guernica” es tanca amb un  gran èxit de públic

 

L’exposició “Picasso pinta el Guernica”, produïda per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Caja de Ahorros del Mediterráneo, ha tancat les portes amb un gran èxit de públic. Més de 1.200 persones, entre les quals hi ha 450 escolars de la vila, han visitat aquesta mostra, que reproduïa el procés creatiu de Pablo Picasso en complir l’encàrrec del Govern de la República Espanyola de dissenyar una obra per al pavelló de la República en el marc de l’Exposició Internacional de París 1937.

El bombardeig de la ciutat basca de Guernica, dut a terme per la Legió Cóndor de l’exèrcit alemany que col·laborava amb la causa franquista durant la Guerra Civil espanyola, va inspirar a Picasso una de les obres d’art més rellevants de la història, la qual ha esdevingut, a més, un dels grans símbols en favor de la pau. El procés creatiu de Picasso a l’hora de pintar el Guernica s’ha pogut veure a la sala d’exposicions de Ca n’Ametller de Molins de Rei.

 

Juny 2010 S’ha presentat el projecte de restauració de l’ermita de Sant Pere de Romaní

 

Dins dels actes del Dia Internacional dels Museus, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Molins de Rei i el Museu Municipal van fer públic el projecte de restauració de l’ermita de Sant Pere de Romaní. L’ermita i la torre de senyals annexa, ubicades dins l’àmbit del Parc de Collserola i de titularitat privada, estan declarades Béns Culturals d’Interès Nacional i, a partir d’ara, disposen d’un projecte de restauració que contempla actuacions de consolidació d’estructures, recuperació d’elements característics de la construcció i un accés a la part superior de la torre de senyals mitjançant una escala de cargol. A l’acte de presentació d’aquest projecte van ser-hi presents l’alcalde de Molins de Rei, Ivan Arcas, i el regidor de Cultura, Jordi Romeu
 

Maig 2010 Molins de Rei acull una exposició sobre el procés d'elaboració del Guernica de Picasso

 

El divendres 7 de maig es va inaugurar a la Sala d’Exposicions de Ca n’Ametller l’exposició “Picasso pinta el Guernica”, produïda per la Fundació Palau, de Caldes d’Estrac, amb la participació de la Diputació de Barcelona i la Caja de Ahorros del Mediterráneo.

 

L’exposició mostra les conseqüències dels bombardejos que va patir Guernica durant la Guerra Civil espanyola i tot el procés creatiu que va portar Picasso a dur a terme una de les pintures més emblemàtiques de tots els temps, així com la seva transformació en un símbol defensor de la Pau.

 

Aquesta exposició és una de les principals activitats programades pel Museu Municipal per a aquest any i ha estat una realitat gràcies a la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Molins de Rei, l’Associació d’Amics del Museu i l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. Representants d’aquestes institucions van acompanyar l’’alcalde de Molins de Rei, Ivan Arcas, i el regidor de Cultura, Jordi Romeu, durant la inauguració.

 

L’exposició romandrà oberta, de dimarts a diumenge, fins al dia 20 de juny i s’hi han programat tres visites guiades per als dies 22 de maig, i 6 i 18 de juny.


Veure documents informatiu 

Març 2010' Col·laboració entre el Museu Municipal de Molins de Rei i la Universitat Oberta de Catalunya

 

El Museu Municipal de Molins de Rei i la Universitat Oberta de Catalunya han treballat conjuntament en un projecte que possibilitarà al visitant veure, a través de reconstruccions tridimensionals i vols virtuals, els jaciments arqueològics de la zona del terme de Molins de Rei i el seu entorn des del període paleolític fins a l’època medieval i la relació entre aquest territori i el riu Llobregat. El treball s’ha dut a terme, des del punt de vista tecnològic, emprant els sistemes d’informació geogràfica i els models digitals de terreny amb els jaciments.
Aquest material permetrà millorar els aspectes de difusió de les col·leccions del  Museu, en el sentit que ajudarà el  públic a entendre millor el seu entorn i el seu passat.
 

Desembre 09' La intervenció arqueològica del carrer Molí aporta noves dades de l'evolució de l'urbanisme medieval i modern de Molins de Rei

 

Aquesta intervenció ha vingut motivada per les obres del nou clavegueram del carrer del Molí en aplicació de la Llei de Patrimoni i les directrius indicades pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural  i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, en les que s’indica que s’ha de realitzar un seguiment arqueològic de l’obra. L’Ajuntament va encarregar a l’empresa d’arqueologia ARKPADOC SC la realització dels treballs arqueològics.

 

La metodologia seguida ha estat la habitual en aquest casos, delimitant i documentant la zona de les obres i, previ informe i permís de la Direcció General, s’ha procedit al desmuntatge de les estructures afectades pel pas del col·lector.  També s’ha procedit a l’extracció d’una part del paviment per tal de conservar-lo i, en el futur, poder ser exposat.

 

Les restes suposen una important troballa que aporta valuosa informació sobre l’urbanisme de la vila entre els segles XV i XVII, amb la descoberta de diversos paviments superposat d’una via  i dels primers metres dels murs de les construccions que la limitaven.

 

En una primera interpretació, a nivell d’hipòtesi a confirmar un cop estudiades altres fonts de documentació,  aquesta via de comunicació de Molins de Rei va patir constants reformes i va ser objecte d’una considerable inversió de recursos tant per la seva construcció com pel seu manteniment, el que fa pensar en una important eix de comunicació pel trànsit humà i de mercaderies.

 

Cal destacar que, degut al grau d’afectació de l’obra, no s’ha arribat a exhaurir la potència arqueològica del subsòl en aquesta àrea, fet que deixa les portes obertes a l’obtenció de major nombre de dades en les actuacions que es puguin donar en el futur.  En aquest sentit s’ha realitzat una cala per sota del nivell d’afectació fins a arribar al estrat geològic natural que completa la informació de la intervenció.


Novembre 09' Les troballes d'edificacions i paviments antics alenteixen les obres del carrer Molí

 

Les obres que s’estan fent al carrer del Molí de Molins de Rei, on s’està instal·lant un nou col·lector, s’alenteixen a causa de la troballa d’edificacions i paviments antics just a la cruïlla amb el carrer de Rafael Casanova. Per aquesta raó, durant un temps conviuran les obres de renovació de la xarxa de sanejament amb l’excavació de les restes arqueològiques, que estan subjectes als criteris establerts per la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

 

La zona on s’han trobat les restes arqueològiques s’inclou dins l’àmbit del nucli històric de la vila, la qual cosa significa que la informació que finalment es pugui extreure serà una valuosa aportació per al patrimoni històric de Molins de Rei.  

 

En la seva fase inicial, en el subsòl s’han identificat diverses estructures que podrien datar del segle xvi, amb intervencions durant els segles xvii i xviii. A partir d’ara es continuarà l’excavació al carrer de Rafael Casanova per documentar les restes arqueològiques que hi puguin aparèixer.
 

Setembre 09' La Festa Major de Molins de Rei va obrir les portes de la Gòtica

 

En el marc de la Festa Major de Molins de Rei, molts molinencs i molinenques van tenir l’oportunitat de veure el nou aspecte de la sala Gòtica durant la jornada de portes obertes. Tot i que encara resten algunes actuacions per fer-hi, com ara la definició de l’escenari, el mobiliari i l’equipament de so i de llum, la restauració ha permès recuperar un dels patrimonis de la vila i converteix la planta baixa del Palau de Requesens en un dels referents de Molins de Rei.

 

Exteriorment, l’obra ha permès enderrocar la construcció que ocultava la portalada principal i dues finestres, però a causa de la complexitat de reforma de la façana, la seva recuperació es deixa pendent per a actuacions posteriors.

 

La descoberta principal i més significativa ha estat la recuperació d’un espai, el vestíbul, que és nou per a tots i que dignifica l’entrada al Palau. S’han netejat les parets per poder recuperar-ne elements originals i obertures al carrer, s’ha reconstruït l’escala d’accés al pis superior i s’hi ha incorporat una barana amb referències a l’original.

 

A la sala Gòtica, adjunta al vestíbul, s’ha enderrocat un mur, de manera que ara es pot gaudir d’un espai molt més ampli, tal com era en els seus orígens. A més, s’han descobert arcades, parets i altres elements rellevants de l’edifici.

 

La presentació de les obres realitzades va anar càrrec del Regidor de Cultura de l’Ajuntament, Sr. Jordi Romeu i de l’alcalde de la vila Sr. Ivan Arcas. A l’acte es va projectar, també, un petit audiovisual que recollia el procés i evolució de les obres i la museització de les sales de La Gòtica que va presentar la Directora del Museu Municipal, Sra. M. Eugènia Ripoll.
 

Setembre 09' Es redacta l'avantprojecte museulògic

 

La Regidoria de Cultura, a través de la Direcció del Museu Municipal i amb la col·laboració de diferents serveis municipals ha acabat la redacció de l’ Avantprojecte Museològic del Museu Municipal.
Aquest document, del que en tenen coneixement el conjunt dels Grups polítics del Consistori, ha estat  el fruit de nou mesos de treball i en el que també hi ha participat l’Associació d’Amics del Museu.

L’avantprojecte contempla la ubicació definitiva del Museu a Ca n’Ametller i, en la seva primera fase, l’obertura de la primera planta de l’edifici, que seguirà mantenint les instal·lacions de l’Arxiu Municipal i que, acollirà l’exposició permanent del nou Museu. L’avantprojecte contempla, també, mantenir l’actual seu del Museu Municipal del c. Pintor Fortuny com a “reserva visitable” i el magatzem del c. Pare Manyanet.

L’Avantprojecte defineix la Missió del nou Museu Municipal d’aquesta manera:

l’objectiu i la finalitat del Museu Municipal de Molins de Rei s’encaminarà a preservar, conservar, exposar i difondre la història del territori, la societat i la cultura com a patrimoni col·lectiu, i contribuirà al desenvolupament i projecció de la recerca, la cultura, la comunitat i l’interès turístic. Actuarà de forma directa amb els fons que conserva i el discurs que ofereix en la seu principal, i com a centre d’interpretació dels elements que incorpora del territori (patrimoni natural i històric) que li és propi.

El discurs del nou Museu s’estructuraria a l’entorn del paper que ha tingut Molins de Rei al llarg de la història com a “cruïlla de camins” element que, de manera real i metafòrica pot explicar la nostra existència i desenvolupament com a vila:

Aquest element es concretaria en la situació estratègica del territori del terme de Molins de Rei, el qual, tant per condicionants geogràfics com fruit de l’acció humana, ha ofert camins obrats per la natura i d’altres de construïts per l’acció humana, fet que ha convertit aquest indret en terra de pas i en cruïlla de camins. A través dels camins exposaríem la coexistència de passats en aquest indret. Una xarxa de camins configurada per camins de terra, aigua, ecològics, de peregrinació i d’altra natura, alguns dels quals obrats per la natura i d’altres, producte de la intervenció humana, però tots significatius per a la nostra història.

A finals de juliol ha estat lliurat aquest document als serveis tècnics de Cultura de la Diputació de Barcelona que col·laborarà directament amb l’Ajuntament en la redacció del definitiu Projecte Museològic pel nostre Museu.
 

Setembre 09' Jornada de portes obertes a la Sala Gòtica de Palau de Requesens

 

En els darrers mesos i en una actuació impulsada per la Regidoria de Cultura, s’esta duent a terme el Projecte de Reforma de la Sala Gòtica del Palau de Requesens. En el marc de la Festa Major de Sant Miquel hem previst un acte de visita a les obres que s’estan realitzant per tal de donar a conèixer aquest important projecte de recuperació del nostre patrimoni històric i monumental.


Jornada de Portes Obertes de la Sala Gòtica
dissabte dia 26 de setembre a les 11,30 del matí.
 

Tindrem l’oportunitat de visitar l’estat de les obres d’aquest equipament i en podrem conèixer, amb major detall, les actuacions dutes a terme.

 


 

Setembre 09' Nou web del museu municipal
 

A principis de juliol s'ha publicat a internet el nou web del Museu Municipal de Molins de Rei, dissenyat i elaborat íntegrament per l'Ajuntament de Molins de Rei,  actualitzant els seus continguts i proporcionant un nou disseny gràfic orientat a la accessibilitat i usabilitat de l'usuari. Si voleu fer algun comentari sobre el nou web o bé algun suggeriment podeu enviar un correu electrònic fent clic aqui. Les vostres aportacions, sense dubte, ens ajuden a millorar.
 

 

Juny 09' Teatre a la ràdio: "Estimat Miquel Martí i Pol"

 

El divendres 19 de juny a dos quarts de nou del vespre gaudirem de "Teatre a la ràdio" amb les veus de Núria Rubió, Núria Mas, Artur Mas, Arnau Armengol i Xavi Gardés. L'acte es celebrarà al Museu Municipal de Molins de Rei.

 


 

Maig 09' Presentació del llibre "L'evolució de Darwin"

 

El dilluns dia 18 de maig de 2009 i coincidint amb el Dia Internacional dels Museus 2009, en commemoració de l'any dedicat a Darwing es celebra la conferència i presentació del llibre "L'evolució de Darwin" a càrrec del seu autor: el Dr. Jordi Agustí, cap de Recerca de l'IPHES; també comptarem amb la participació del Dr. Rafel Sospedra, cap de l'Àrea de Sociaització de l'IPHES.

 


 

Abril 08' Gabinet Gaudí: una experiència didàctica

 

"Gabinet Gaudí: una experiència didàctica" és una exposició creada el 2002 per la Fundació Caixa Catalunya amb l'objectiu d'estimular la curiositat per la figura i l'obra d'Antoni Gaudí. L'exposició creada el 2002 per la Fundació Caixa Catalunya ja ha visitat nombroses poblacions catalanes i diverses ciutats espanyoles... Llegir més »

 

 

 

L.