[ Inici ] [ El museu ] [ Informació ] [ Exposicions ] [ Activitats ] [ Benvinguda ] [ Actualitat ] [ Contactar ]

 

 


 


 

   

:: El Museu

     


El museu va ser creat l'any 1953 en el si de la Fàbrica Tèxtil Can Samaranch.

 

 

 

 

Es va anar configurant paral·lelament al procés de transformació de la vila: s'enderrocaven edificis i es recollien materials que es considerava que podien tenir un interès històric o testimonial.

 

 

 

 

La nova seu significarà disposar d'un nou espai expositiu i reformar l'actual model de museu amb nosu projectes.

 

El Museu de Molins de Rei va ser creat l'any 1953 en el si de la Fàbrica Tèxtil Can Samaranch com a iniciativa d'Enric Madorell i Claramunt (1897-1990), director d'aquesta indústria i una de les figures més vinculades a la història de la vila. A partir de l'obsequi d'uns teixits coptes del segles II i III que va fer el senyor Francesc Samaranch al seu director, aquest proposà als seus companys del Club Samaranch crear un petit museu tèxtil, que més endavant i degut a la creixent incorporació d'altres seccions es va veure ampliat a més aspectes de la història i la cultura molinenca. Es feu llavors una crida a totes aquelles persones de la vila que volguessin fer una aportació al Museu i la resposta dels molinencs fou molt bona.

 

D'aquesta manera i juntament amb les peces d'un altre grup local ja dissolt (Amics Studi), es va poder crear el Museu Municipal de Molins de Rei.
 

La Sala del Club Samaranch destinada a Museu es va anar omplint de visitants i noves aportacions de molts vilatans els quals es van abocar a aquesta institució i van donar gran quantitat d'objectes i records familiars. D'altra banda, es va començar una tasca de recollida d'elements de la cultura popular a les cases de la vila. El Museu es va anar formant paral·lelament al procés de transformació que anava vivint el poble: s'enderrocaven edificis i es recollien materials que es considerava que podien tenir un interès històric o testimonial per al Museu. A més d'aquestes tasques, es va iniciar prospeccions arqueològiques a tota l'àrea d'influència de Molins de Rei. Gràcies a aquest treball del Museu, la Comissaria Provincial d'Excavacions va nomenar Delegació d'Excavacions del Baix Llobregat la Direcció del Museu.

 

L'espai aviat va resultar insuficient i es va decidir cercar un altre emplaçament, passant a fer-se'n càrrec l'Ajuntament. L'any 1968, el Museu va passar a ser municipal i finalment es va traslladar a l'emplaçament actual.

Durant tots aquests anys i fins a l'actualitat han estat moltes les persones que han col·laborat en nombroses ocasions i en diversos càrrecs per tirar endavant aquesta institució, testimoni respectuós del pas del temps, de la cultura i dels esdeveniments importants de Molins de Rei.

 

Des de l'any 2005 el Museu és gestionat entre l'Ajuntament i l'Associació d'Amics del Museu

 

El projecte de la nova seu del museu

 

El  trasllat amb una nova proposta conceptual es portarà a terme durant l'any 2011 i el lloc escollit és l'antiga casa pairal senyorial de Ca n'Ametller, en la qual actualment s'hi ubiquen diferents serveis municipals entre els que s'inclou una part del Museu, l'Arxiu Municipal i la Sala d'Exposicions Temporals.

 

Situat a la plaça de la Vila, aquesta antiga mansió senyorial propietat de la coneguda família Ametller i adaptada a partir d’una casa pairal, és propietat municipal i actualment acull l’Àrea de Serveis Personals, l’Arxiu Municipal, i el Centre de Normalització Lingüística.

El nou repte del Museu de Molins de Rei és el d’esdevenir un centre de serveis de qualitat i a l’abast de tots els ciutadans i la seva activitat es centrarà en la conservació, la documentació i la difusió del patrimoni local

 

 

 

 

L.