|
:: Fons museístic |
||
El fons del museu esta conformat per més de 5.000 peces de diferents èpoques i relacionades amb diversos usos i arts
|
|
El Museu reuneix un fons
molt ampli, coherent i singular amb la història del territori on
s'ubica, la missió del qual és col·laborar en el desenvolupament
cívic i cultural del seu entorn. S'hi reuneixen diverses
col·leccions patrimonials tot seguint un criteri fonamentalment
històric, orientat a expressar i subratllar les característiques del
territori.
El seu fons està conformat per més de 5.000 peces de diferents èpoques i relacionades amb diversos usos i arts: des de les arts considerades majors com a les menors, fins a l'art popular. Vertebrat des dels seus inicis al voltant de la memòria històrica, es pot considerar un museu pluridisciplinari format per riques i variades col.leccions: materials arqueològics procedents d'excavacions realitzades a la vila i rodalies; elements arquitectònics d'edificis històrics ja desapareguts com ara el Palau Requesens i el Castell Ciuró, etc .
Les col·leccions són el gran potencial del Museu, formades bàsicament per aportacions dels molinencs: els Amics del Museu, els col·laboradors, associacions culturals, algunes empreses, l'Ajuntament, etc. Cada un dels objectes guarda la memòria històrica de la gent, del territori, etc. Cada objecte té la seva pròpia història, lligada a una època.
Selecció històrica
En aquesta secció hi trobem des de restes arqueològiques i paleontològiques, numismàtica, armes, fins a gràfics i documentals. Cal subratllar la secció històrica que mostra els jaciments de la vall baixa del Llobregat paleolític, el neolític, l'eneolític, l'edat de ferro i les èpoques ibèrica i romana.
També hi trobem elements relacionats amb el pont de Carles III (el qual va caure), com ara pilons de fusta, de pedra del peatge o les restes d'una barcassa que segurament travessava el riu abans de la construcció del pont
Selecció etnogràfica
Dins el marc de la vida quotidiana hi trobem tot allò que fa referència i és d'ús en diversos oficis (espardanyer, carreter, boter, ferrer), en la pagesia, i en la religió.
Per la seva qualitat i significació destaquen els materials etnològics, de procedència bàsicament local, els quals permetent mostrar els conjunts dels tallers del barber, el boter, el fuster, el corder, el baster, l'esperdanyer, el ferrer i el teixidor, a més de les recreacions d'un celler i d'una cuina tradicional.
Selecció art
Pel que fa a les arts destaquem la col·lecció d'ex - libris, la de ceràmica i la de pintura de Miquel Carbonell (pintor local de gran prestigi). També trobem en aquesta secció objectes de música, i de cromolitografia.
|
L.